Inför arbete i tunnlar
Innan arbete i tunnlar påbörjas:
- Är det klart vilka rutiner som gäller för arbetet i tunnlar, exempelvis när det gäller vem som har tillträde till tunnlar och om man ska hålla kontakt med någon kontaktperson eller anmäla när man går in i eller kommer ut ur tunneln?
- Är det klart vilka rutiner som gäller om man behöver larma eller evakuera när man är inne i tunneln?
- Är det klart hur man håller kontakt med varandra och hur man kan påkalla hjälp utifrån om det skulle behövas?
- Är det klart hur eventuella larm fungerar och hur de stängs av och kopplas på?
Säkert arbete i tunnlar
Arbete i tunnlar kan handla om att inspektera, besiktiga, rensa, underhålla och renovera tunnlar.
Vid arbete i tunnlar är det viktigt att:
- Arbeta inte ensam. Säkerställ att ingen arbetar ensam i tunneln ens tillfälligt eller lämnas kvar ensam i tunneln. Om ensamarbete trots allt förekommer, behöver det finnas en riskbedömning som visar att riskerna är minimala exempelvis för att det bara handlar om tillsyn då man inte behöver gå in i tunneln och inte gör några ingrepp.
- Ha god kunskap om tillträdesvägar och alternativa vägar ut om evakuering behövs.
- Markera och signalera när arbete pågår i tunneln, exempelvis med röda elektronblixtlampor eller fasta signallampor och skylt ”Arbete pågår” på båda sidor om berörd tunnelsektion.
- Ta med den säkerhetsutrustning samt annan utrustning som behövs.
- Planera för säkert arbete och bra arbetsmiljö vid underhåll och renovering.
- Väl fungerande rutiner behöver finnas för felanmälan om man upptäcker fel eller skador till exempel på kablar eller ledningar, nedfallna stenar eller tecken på ras från betong eller berg.
- OBS! om fjärrvärmerör i en tunnel börjar läcka, finns risk för svåra brännskador från den utläckande ångan. Dessutom kan ångan försämra sikten. Tunneln måste i så fall utrymmas omgående.
- Efter avslutat arbete är det viktigt att kunna tvätta av sig och vid behov kunna byta kläder.
Vid arbete i tunnlar får man inte:
- Lämna öppen port, dörr eller lucka obevakad.
- Ta med brännbara vätskor i större mängd än för en dags arbete
Dessutom bör man undvika:
- Att använda gasol och andra gaser i gasflaskor.
Arbete i våta tunnlar
Vid arbete i våta tunnlar, finns det risk för tillfälligt höga vattenflöden men också för att det kan bildas farliga gaser som vätesulfid ( svavelväte) som i höga halter är kvävande eller att det kan bli syrebrist. I tunnlar med avloppsvatten finns det dessutom risk för smitta om man kommer i kontakt med avloppsvatten eller ytor som kontaminerats av avloppsvattnet. Utöver säkerhetsåtgärderna som beskrivs ovan behöver man också:
- Kontrollera väderförhållandena. Gå inte in i inte tunneln om avrinning och vattennivån är högre än normalt (dvs. om det ska regna mycket eller om det töar mycket). Gå inte in i tunnlar om vattnet överstiger knähöjd, eftersom det blir tungt att röra sig och blir svårare att utrymma om det skulle behövas.
- Tvätt av bussar i bussgarage är ett exempel på en aktivitet som kan skapa höga flöden.
- Ordna med ventilation exempelvis genom att öppna portar i var ända av det tunnelsegment där arbetet pågår. Observera att om portar står öppna, krävs vakthållning vid portarna alternativt låsta gallergrindar.
- Ta med gasvarnare (som varnar för låg syrgashalt, vätesulfid (svavelväte) och explosiva gaser). Var och en bör ha en egen gasvarnare med sig.
- Om någon gasvarnare larmar, evakuera genom närmaste utgång eller nödutgång. Använd syrgastub för att inte riskera att svimma på grund av syrebrist.