Läs och diskutera gärna också på hur ni skulle klara en liknande evakuering och vad som skulle behövas för att evakuering och räddning ska fungera bra i dessa situationer. Diskutera gärna också med räddningstjänsten vad de kan göra i dessa situationer. Era diskussioner är ett utmärkt underlag för att utforma rutiner för denna del av arbetsmiljöarbetet.
- Vid tunnelinspektion faller en anställd och bryter benet. Personalen på platsen är utmattad men har lyckats transportera tillbaka personen som nu ligger 50 m från manhålet på en s.k. ”räddningsbåt”. Tunneln ligger på 10m djup.
- En anställd har fallit ihop och är medvetslös nere i sumpen på en pumpstation. Den skadades kollega har ringt 112 och sedan återvänt ner för hjärt- och lungräddning av den skadade. Den skadade finns på cirka 5 m djup. Trånga luckor. Stegar ner. Det finns ingen täckning på mobiltelefoner nere i pumpstationen. Olycksplatsen har beskrivits men adressuppgifter och GPS koordinater till platsen saknas.
- En anställd har träffats av fallande föremål. Han är vid medvetande och finns nere i sumpen på en pumpstation Anläggningen är byggd i två plan på cirka 10–15 m djup. Spiraltrappor finns.
- En anställd har vinschats ner i en brunn och kollegor anmäler nu honom försvunnen. Kollegornas gasvarnare registrerar vid mätning både gaser och låg syrehalt vid öppningen (manhål 60 cm). Anläggningen är cirka 3 m djup och fortsätter sedan under mark och har en yta på cirka 5 m2.
- Ett ospontat ledningsschakt/grop slår igen och begraver en anställd helt och en annan anställd upp till midjehöjd. Personal och utrustning finns på plats (grävare m.m.).
- En anställd har fallit från en stege 6 m ner i en tom bassäng inne på ett reningsverk/vattenverk. Den skadade är medvetslös. Personal finns på plats och har påbörjat förstahjälpen men vågar inte försöka flytta den skadade.
- En anställd har fallit ner i en vattenfylld bassäng på ett avloppsreningsverk. Den interna räddningsinsatsen har misslyckats och personen har nu sjunkit. När räddningstjänsten anländer har han varit under ytan i cirka 1 minut.
Tack till Björn Backlund, Stockholm Vatten som tillsammans med kollegor på Stockholm Vatten tagit fram dessa exempel som ett diskussionsunderlag för information och utbildning om evakuering samt diskussion med räddningstjänsten.